LUISTER LIVE
SOCIAL MEDIA
         
LUISTER LIVE
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Weblinks: Eurovisiesongfestival
Eurovisiesongfestival
November 1970: 1ste World Popular Song Festival in Tokio

Niet alleen het Eurovisiesongfestival viert dit jaar zijn jubileum (50ste editie), maar ook de grootste liedjeswedstrijd uit de wereldpopgeschiedenis is jarig.

Vijfendertig jaar geleden, op 20-21-22 november 1970, vond de eerste editie van het Yamaha World Popular Song Festival (WPSF) plaats in Tokio, Japan. Aan het songfestival - ook wel "The Oriental Eurovision" genaamd - namen toen 37 landen uit alle continenten deel. Voor de organisatie tekende de Yamaha Music Foundation.

Belgi? werd in 1970 vertegenwoordigd door de bloedmooie Daliah Lavi, bekend van haar rol in de James Bond-parodie "Casino Royal" (1967) met Woody Allen. Zij bracht het chanson "Prends L'Amour", dat op de 13de plaats eindigde. Nederland stuurde de beroemde jazz-zangeres Rita Reys met "Just Be You", een compositie van haar echtgenoot Pim Jacobs. Andere bekende deelnemers in 1970 waren Frida Boccara voor Frankrijk, de Canadees Jacques Michel en Australi?r Ted Mulry, die met zijn inzending een nummer 1-hit scoorde down under.

Winnaar van de eerste editie was Isra?l met het duo Hedva & David. Van hun winnend up-tempo festivalliedje "Ani Holem Al Naomi" (I Dream Of Naomi) gingen wereldwijd maar liefst 2 miljoen exemplaren over de toonbank. Dat gaf meteen een boost aan de geloofwaardigheid van het nieuwe liedjesfestijn.

Gevestigde waarden en aanstormend talent konden hun muzikale kwaliteiten etaleren voor een publiek van ruim 300 miljoen TV-kijkers in Japan, Azi?, Zuid-Amerika, Australi? en Nieuw-Zeeland. De uiteindelijke winnaar, gekozen door een Japanse ?n een internationale jury, keerde trots huiswaarts met de titel van "beste popliedje" in de wereld.

Een groot aantal internationale artiesten waagden ooit hun kansen op het WPSF: een piepjong ABBA, C?line Dion, Bryan Adams, Tina Charles, Eros Ramazotti, Gianna Nannini, Demis Roussos, Bonnie Tyler, B.J. Thomas, LaToya Jackson, Erasure en vele anderen. Maar ook Vlaamse en Waalse sterren als Ann Christy, Emly Starr en Sandra Kim en Nederlandse grootheden als Robert Long, Ben Cramer, Anita Meyer en Maywood.

In de geschiedenis van het Festival greep Belgi? tweemaal net naast de grote trofee. In 1972 kwam het Waalse damestrio Les Nanas met het milieubewuste "Marie Sainte-Marie" net enkele puntjes tekort. Hetzelfde gold voor het Vlaamse duo Nicole & Hugo. In 1974 eindigden zij op de tweede plaats met hun vrolijke vertolking van "Met De Zomer Mee", deels gezongen in het Nederlands, het Engels ?n het Japans. Les Nanas vormden trouwens het achtergrondkoortje van Nicole & Hugo op het Eurovisiesongfestival van 1973. Nederland (dat steeds in het Engels zong) strandde eenmaal op een zucht van de overwinning, in 1987 met Nadieh en haar "Haifa Blue".

Informatie over het WPSF is schaars en de meeste kennis zit uiteraard in Japan. Nu is er een unieke website volledig gewijd aan deze bijzondere liedjeswedstrijd met gedetailleerde info over alle edities, winnaars, liedjes en artiesten, en met unieke foto's, geluidsfragmenten en wonderbaarlijke weetjes.

Op de site wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de deelname van Eurovisie-artiesten. Maar liefst 12 winnaars van het Eurovisiesongfestival - uit de jaren '60, '70, '80, '90 ?n '00 - namen ooit ??n of meerdere keren deel aan het WPSF, voor of na hun ESC-overwinning. Geen enkele slaagde er echter in zijn Europese Grand Prix-zege op Japanse bodem te herhalen. Het beste resultaat werd geboekt door Udo J?rgens: een 2de plaats ?n 2 onderscheidingen. In totaal waagden tientallen artiesten, die ooit deelnamen of zouden deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, hun kans op het WPSF. Het WPSF 1977 was in feite een mini-Eurovisiesongfestival: maar liefst 8 Eurovisie-artiesten (ex- of toekomstige) traden toen aan.

Kom en grasduin in een subliem stukje (vergeten) muziekgeschiedenis op het volgende webadres: http://users.telenet.be/wpsf.
Datum toegevoegd: 16/11/2005 Bezoeken: 4471